ademhalingsoefening autisme

Leeg hoofd na een werkdag, hoe doe je dat?

Afgelopen vrijdag had ik een coachsessie met Marc. Hij heeft vorig jaar al een traject afgerond bij mij: “Meer zelfvertrouwen en meer grip op zijn leven”
Doordat hij vaker een vol hoofd ervaart op zijn werk, is hij deze maand gestart met een nieuw traject: “meer rust en minder stress tijdens werkdagen”.

Marc werkt 5 dagen per week bij een ict bedrijf waar hij soms klantencontact heeft, op andere momenten meldingen die via de server binnenkomen die hij af moet handelen, of op locatie een probleem oplossen.
Hij vindt zijn baan heel leuk, maar hij ervaart veel stress aan het einde van zijn dag. Hij komt letterlijk met een vol hoofd thuis.
Met als gevolg dat hij geen hap kan eten als hij thuis is, sneller geïrriteerd raakt wanneer er tegen hem gepraat wordt en hij wil het liefst om 20.00 uur al naar bed gaan om vervolgens uren wakker te liggen.

Een willekeurige werkdag van Marc
– Meerdere keren per dag wisselen van taken of activiteiten
– Schakelen van het ene moment naar een andere moment
– Sociale contacten aangaan met klanten. Anticiperen wat er gezegd wordt en daarop reageren
– Meerdere informatie in korte tijd verwerken
– In één ruimte werken met 5 andere mensen
– Deadlines van bepaalde taken
– Ontevreden klanten die feedback geven
– Koetjes en kalfjes gesprek met collega’s tijdens pauzes

Is bovenstaande ook herkenbaar voor jou?

Uit ervaring weet ik dat Marc geen uitzondering is. Veel mensen met autisme of mensen die snel overprikkeld raken kunnen last hebben.

Naast dat we gaan starten met de “7 stappen naar meer rust en minder stress”, gaat hij ook de 5 minuten ademhalingsoefening doen na zijn lunch en na zijn werkdag.

Door een ademhalingsmeditatie te doen kunnen je lichaam en geest even tot rust komen. Dit heeft vaak als gevolg dat je je wat prettiger gaat voelen en er weer wat meer rust en ruimte ontstaat in je hoofd.

Verder kwam hij zelf tot de conclusie dat hij tussen het wisselen van zijn taken, 5 min neemt om te mogen schakelen. Hij vindt nieuws lezen ontspannend. Dus hij gaat bij tussen elke taak die 1uur tot 2uur kan variëren een moment voor zichzelf creëren. Maar daarvoor gaat hij het eerst vandaag met zijn manager
bespreken. Om te voorkomen dat hij ineens aangesproken wordt omdat hij op nu.nl pagina zit, in plaats van werken met de werkprogramma’s.

Ervaar jij ook momenteel een hectische werkdag waardoor je elke dag met een vol hoofd thuis komt?
Wat doe je er momenteel aan om de rust te creëren voor jezelf?

Luister hier de 5 min ademhalingsoefening. Dit kun je meerdere keren toepassen tijdens je werkdag om te zorgen dat je spanning niet al te veel oploopt.
En heb jij ook schakeltijd nodig? Gun jezelf deze tijd ook!

 

Wil je als eerste mijn blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier gratis in!