energie overhouden Ban Pe Melisa Visser

Hoe jij ervoor kan zorgen dat je voldoende energie houdt

Iedereen heeft een rolmodel in zijn of haar leven. Eén van mijn rolmodellen is Michael Pilarczyk. Waarom? Hij heeft mij geleerd om naar mezelf te luisteren en dat ik met passie en plezier mijn leven mag leiden.

Hij is één van de coaches die mij er bewust van heeft gemaakt dat ik als persoon weer centraal mag staan in mijn eigen leven. Door hem heb ik de drive gekregen om daadwerkelijk in mezelf te gaan geloven. En daarom heb ik van deze opgedane kennis mijn beroep gemaakt.

Laat niemand jou vertellen dat je het niet waard bent. Ondanks dat het momenteel niet zo makkelijk gaat, weet dat jij over de juiste tools beschikt om wel het leven te kunnen leiden dat jij wilt. Alleen soms is dit niet zichtbaar door de onrust die je momenteel ervaart in je hoofd en lijf.

 
Draag jij ook een masker?
Tot een paar jaar geleden was ik iemand waarvan iedereen in mijn omgeving dacht dat ik het wel allemaal onder controle had. Ik kwam zelfverzekerd over, kon makkelijk praten, durfde van alles te ondernemen.
Wat men niet wist, was dat dit allemaal een façade was.
Vanaf kleins af aan heb ik mezelf aangeleerd om goed op te letten en te weten wat de ander wil horen, of wat die van mij verwacht. En ik zorgde ervoor dat ik dit nadeed. Hierdoor groeide ik op tot een persoon wat de buitenwereld graag wilde zien. Waardoor ik weinig tot geen rekening hield met mijn eigen normen en waarden. Met het gevolg dat ik constant vermoeid was. De doktoren konden niks medisch vinden, ik moest er maar mee leren leven.
Beste gek eigenlijk. We worden opgevoed met de boodschap: wees goed voor een ander, denk aan een ander, en houd rekening met een ander, want anders kom je egoïstisch over. Natuurlijk is rekening houden met de ander ook belangrijk.
Maar hierdoor vergeten we vaak dat wij als persoon ook zelf heel belangrijk zijn. Als we constant alleen rekening houden met wat een ander zou willen, en niet kijken naar wat onze behoeftes zijn, raken we uit balans.
 
De juiste balans vinden
Mensen met autisme hebben vaak last van overprikkeling. Alle informatie komt harder binnen via de zintuigen. Dit is uiteraard bij iedereen verschillend. Hierdoor kan je bij voorbaat al vermoeid raken door de constante prikkels.
Daarom is het belangrijk om ook te weten wat JIJ kan doen om weer op te laden. Zonder je daarbij schuldig te voelen dat je een ander zou teleurstellen.
Bijvoorbeeld: Je zou op zaterdagavond uitgaan omdat je het van dansen en muziek houdt. Maar je hebt ook een verjaardagsfeestje op vrijdagavond. Verjaardagen kosten je extra energie omdat je het gevoel hebt geen controle te hebben over de gesprekken die gevoerd worden. Allemaal onbekende mensen, die je tegen kunnen komen om een kort babbeltje mee te moeten voeren. Het liefst wil je natuurlijk geen nee zeggen, omdat je niemand wil teleurstellen. Je denkt: ik slaap wel overdag en ga gewoon naar beide activiteiten.
 
Durf je eigen keuzes te maken
Begrijp je wat ik hiermee wil zeggen? Hoe erg is het dat jij voor jezelf kiest en vriendelijk bedankt voor de verjaardag op vrijdag? Zodat je wel volledig kan genieten van je stap avondje op zaterdag en je werkweek uitgerust kan beginnen.

Ik weet het. Een aantal jaren geleden zou ik dit ook niet doen. Ik voelde me verplicht om mee te doen aan allerlei sociale gelegenheden. Maar uiteindelijk heb jezelf ermee als je hierdoor onderuit gaat. En in dit geval op zondag en misschien de rest van de week uitgeblust op de bank ligt.
Ow nee dat kan ook niet, want maandagochtend word je weer verwacht op je werk.
 
Hoe lang ga je hiermee door?
Stel je voor dat je dit een paar weken, maanden, jaren volhoudt. Begrijp je waarom er momenteel veel mensen in een burn-out raken? En niet alleen mensen met autisme. We leven ons leven zonder erbij stil te staan wat wij zelf belangrijk vinden, zonder rekening te houden met onze eigen normen en waarden. Maar leven constant met de gedachte: “wat wordt er van mij verwacht, en hoe kan hier aan voldoen?”

Wat ik aan jou wil meegeven: Maak voor jezelf duidelijk hoe jij je week wilt inplannen. Wat kost je energie en wat levert je energie op? En probeer dit in balans te houden.
Ik zeg niet dat je nooit een ander mag pleasen, of rekening mag houden met de ander. Maar doe dit bewust. Zorg dat je voldoende reserve hebt wanneer je activiteiten onderneemt die wat extra energie kosten.

Met de Yucelmethode wordt dit inzichtelijk gemaakt.
– Aan de onderkant de steunpilaren (wat je energie geeft, wat goed gaat, je kwaliteiten).
– Erbovenop de balk (=je huidige leven).
– Daar bovenop de last blokken (wat je energie kost, je valkuilen).

Zo zie je in één oogopslag hoe het staat met de balans van jouw leven.
Wanneer jij meer in balans bent, kun je het opbrengen om makkelijker om te gaan met tegenslagen. Je hebt voldoende fundering om deze tegenslagen op te vangen.

Yucelmethode

Hier lees je een andere blog van: “Hoe je als werknemer met autisme zelf inzicht kan krijgen om je gezondheid positief te beïnvloeden” waar ik met concrete voorbeelden extra uitleg aan bovenstaande geef.