Ga je ook tot je 67e doorploeteren? Of kies je liever voor werkplezier?

Vorige week heb ik met je gedeeld hoe Els, Jeroen en Kim zorgeloos van hun vakantie kunnen genieten.

Herken jij jezelf ook hierin? Hoe zorg jij ervoor dat je zorgeloos van je vakantie kan genieten? Heb je bepaalde rituelen, of gewoontes wat voor jou prettig is, waardoor je extra kan genieten van je vakantie? Laat het me gerust weten door een reply te geven op dit mailtje.

Momenteel ben ik zelf vakantie aan het vieren, heb mijn blogs voor de komende 3 weken alvast geschreven en sinds kort heb ik hulp van Celina om alles voor mij klaar te zetten, zodat jullie elke woensdagochtend mijn nieuwste blog via de mail kunnen ontvangen.

 

Werken tot je pensioen

Inmiddels ben ik al 12 jaar afgestudeerd. Als ik het zo opschrijf klinkt het eigenlijk niet zo gek lang terwijl ik voor mijn gevoel al een hoop heb ervaren in mijn werkleven 😊

Ik weet niet beter dan dat ik altijd om me heen heb gehoord dat je naar school gaat, een studie kiest, gaat studeren en dan tot je pensioen gaat werken.

Als ik tot mijn 67e moet, betekend het dat ik vanaf mijn afstuderen nog 45 jaar lang moet werken.
Wat ik vaak om me heen heb meegemaakt is dat anderen elke week erg uitkijken naar de vrijdag. Weekend! 2 vrije dagen om weer op te laden, iets leuks te doen, om vervolgens weer maandag naar het werk te gaan om centjes te verdienen.

Persoonlijk heb ik dit nooit zo ervaren, wellicht omdat ik tot 5 jaar geleden altijd onregelmatig heb gewerkt, dus weekenden zeiden me niks. Ik kon op zaterdag en zondag werken om vervolgens pas donderdag weer een slaapdienst in te gaan. Ik vond het heerlijk toen, geen vaste dag, ik was vrij waar anderen moesten werken waardoor ik altijd in alle rust kon winkelen of sporten 😊

 

Vergroten van werkplezier

Tegenwoordig met kleine kinderen vind ik het wel fijn om wat vastigheid te hebben, dus werk ik inderdaad keurig van maandag t/m vrijdag en de “weekenden” ben ik altijd vrij. Dit is voor mij en mijn gezin de fijnste balans. Maar de balans begint voor mij al doordeweeks. Ik werk tegenwoordig 3 dagen waar ik afspraken maak met cliënten. De overige dagen heb ik als “joker” mocht het mij niet lukken om mijn afspraken in die 3 dagen kwijt te kunnen.

Eén van mijn voornaamste voorwaarden om mijn werkplezier te vergroten is: vrijheid! Vrijheid om alles te kunnen  wanneer het voor mij uitkomt.

Deze blog ben ik momenteel in de avond aan het schrijven. (Ja dit wordt straks klaargezet door Celina, zodat jij het “vandaag” krijgt), en niet omdat ik het moet, maar omdat ik op dit moment geïnspireerd ben en er zin in heb.

Naast het in mogen plannen van mijn eigen tijd vind ik het ook belangrijk dat ik op mijn manier mijn werk kan doen, zonder  dat iemand over mijn schouders meekijkt, of het wel volgens de juiste richtlijnen gedaan wordt. Ik ben inmiddels ervaren genoeg en ik heb, naast mijn jaarlijks gevolgde opleidingen en cursussen, regelmatig intervisies waardoor ik er tegenwoordig wel echt vertrouwen in heb dat wat ik doe goed genoeg is. En dan hoef ik niet volgens allerlei bureaucratische te werken om te kunnen voldoen.

 

Voorwaarden

Ik wilde graag met je delen hoe belangrijk het is dat jij gaat onderzoeken welke voorwaarden jouw werkplezier vergroten.

Naast vrijheid, vind ik uitdaging en afwisseling van taken erg belangrijk. Je zou denken dat mijn werk “eentonig is”, omdat ik met dezelfde “type mensen” werk (namelijk mensen met autisme die graag meer rust en minder stress willen ervaren), maar dat is zeker niet het geval. Elk traject weer leer ik nieuwe mensen kennen, iedereen brengt zijn eigen verhaal mee. Elke keer weer een feestje om samen te kijken wat er nodig is om minimaal één stap naar voren te komen.

Dan kom ik om mijn 3e voorwaarde die mijn werkplezier vergroot te noemen. Deze voorwaarde is dat ik vooruitgang en resultaat belangrijk vind. En geloof me van elke kleine stap kan ik echt blij worden. En dat straal ik ook uit naar mijn cliënten. Mensen zijn vaak geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet goed gaat. Eén van de vragen die ze standaard krijgen in het begin van het gesprek: “wat gaat beter sinds we elkaar voor het laatst gesproken hebben?”. In het begin is het wennen voor mijn gesprekspartner, maar na een aantal keren weten ze niet beter en kunnen ze altijd minimaal één ding benoemen wat wel beter gaat.

Tot slot is ook het type klanten waar ik mee werk belangrijk als het gaat om mijn werkplezier te vergoten.

Afgelopen vrijdag heb ik een kennismakingsgesprek gehad met Mirna. Zij is een 30 jarige vrouw, en heeft momenteel geen betaald werk. Zij is een harde werker, en streng voor zichzelf. Ze heeft  grote dromen en wil veel bereiken in het leven. Aan haar motivatie ligt het dus niet, maar tegelijkertijd  is haar gedrevenheid de reden voor haar terugslag waarvan zij nu aan het herstellen is. Ik krijg enorm veel energie van de gedachte dat ik straks na mijn vakantie voor de komende maanden met haar kan gaan werken. Om samen te zoeken naar de juiste balans waardoor ze zonder dat ze zichzelf voorbij streeft toch haar mooie dromen kan waarmaken.

En dat zie ik vaak als mensen bij mij in coaching komen. Ze weten dat ze meer in hun mars hebben, maar toch komt het er niet uit. Voor hun gevoel zijn ze aan het ploeteren door het leven, met uitval wellicht tot gevolg of op het randje van burn-out, maar denken zij tegelijkertijd dat het toch anders moet kunnen.

Ze hebben het vertrouwen en de wil dat hun leven echt anders mag gaan lopen, en dat zij als persoon de enige persoon zijn om hier verandering in te kunnen brengen. Ja uiteraard met mijn hulp.

Zie het als autorijden. Zij zitten achter het stuur en navigeren naar de eindbestemming en ik ben de passagier die ernaast zit die coacht en de weg wijst waar nodig. Af en toe verdwalen en rondjes draaien hoort erbij, uiteindelijk is het zoveel waardevoller als jij op eigen kracht je bestemming weet te bereiken. Dan maakt het niet uit dat we dezelfde weg tig keer samen hebben gereden. Het gaat erom dat jij het vertrouwen hebt dat je zelfstandig alle kennis hebt om uiteindelijk van punt a naar b te kunnen navigeren alleen in de auto zonder mijn hulp als medepassagier.

En ja voor sommigen is het nog spannend na een paar maanden coaching, dat het nog niet genoeg is. Gelukkig bestaat er iets als jobcoaching waardoor je nog langer iemand naast je kan hebben in de passagiersstoel om je te ondersteunen bij het veilig bereiken van je eindbestemming.

Kan jij minimaal 2 voorwaarden opnoemen waardoor jouw werkplezier wordt vergroot? Wat is voor jou belangrijk zodat jij je werk niet alleen ziet als werken en geld verdienen, maar ook als werken omdat je het leuk vindt, omdat het je voldoening geeft, en omdat jij er blij van wordt en er energie van krijgt.

 

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.