melisa visser

Een stappenplan om een een situatie te leren loslaten

Vorige week schreef ik over 3 tips wat je kan helpen om rustig te blijven in deze roerige tijd.

Eén van de tips was focus op de cirkel van invloed in plaats van cirkel van betrokkenheid.

Als je deze principe begrijpt kan je het overal toepassen, waardoor je eigen regie neemt over je eigen leven, en laat je je niet leiden door invloeden van buiten af.

Naar aanleiding van de blog van vorige week, kreeg ik een reactie van Jaap:

Bij chaos (onduidelijkheid + onzekerheid) laat ik de chaos altijd op mij inwerken waardoor er vanzelf via ingevingen helderheid komt en ik kansen ga zien. Ook in deze tijd werkt dat voor mij zo.
Heb dat inzicht meegekregen via een mindfulness cursus die ik in het voorjaar van 2011 volgde.

Heb het inzicht voor het eerst succesvol toegepast toen ik op 7 juni 2011 vlak voordat ik mijn moeder ging ophalen van het ziekenhuis in Zaandam (staar operatie) het telefoontje kreeg dat mijn vader die in Castricum verbleef onwel was geworden en in het ziekenhuis van Alkmaar lag.

Mijn dag was gehuld in chaos. Maar door de chaos op mij in te laten werken en mij daar niet druk over te maken bleef mijn hoofd rustig en kwam er gedurende de dag via ingevingen (onzichtbare hand) steeds meer duidelijkheid.
Zelf heb ik klassiek autisme, maar heb geleerd dat dat geen enkele belemmering hoeft te zijn om deze tijd goed door te komen.

En hij deelde een waardevolle video met mij: Bekijk hier het video.


bron: SeenergyNL

Over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid heb ik al eerder geschreven. Lees nogmaals hier het blog van “hoe zorg je ervoor dat je je niet ergert aan het gedrag van een ander”.

Wat levert het je op als jij voortaan deze nieuwe principes dagelijks gaat toepassen in je leven?
Ten eerste rust! En het gevoel dat jij controle hebt over je eigen leven. Je hebt niet meer het gevoel achter de feiten aan te lopen, en constant het gevoel te hebben te moeten reageren over wat jou “overkomt”. Dit komt omdat JIJ de focus gaat leggen over waar jij WEL invloed op hebt. En wat buiten je omgaat; leer je loslaten.

Loslaten? Hoe doe je dat dan?
Voor mij was dit een proces geweest. Puur omdat ik iemand ben die graag controle wilde houden over wat er om me heen gebeurt. Ik ben iemand die alles heel goed wil plannen en uitzetten zodat ik een bepaald resultaat behaal. Alleen in het leven gaat het niet altijd zoals je het wil. Je kan soms alles in details hebben gepland en uitgezocht, en toch bestaat het leven eenmaal uit verrassingen Of invloeden van buitenaf waar je zelf geen controle over hebt.

En ja ik kan me voorstellen dat je nu denkt, dat is onmogelijk voor mij. Bij veel mensen met autisme is verandering lastig, of geen controle hebben welke uitkomst iets kan hebben. En toch wil ik jou uitnodigen om komende tijd ermee te gaan oefenen.

Hieronder een klein stappenplan om alvast hiermee te oefenen.

Een uitkomst van een situatie van iets wat je niet wilde

Er zijn twee keuzes:

1. Heb je zelf invloed op deze situatie?
Ja? Lees 1a:
Nee? Sla 1a over, en ga door naar 2.
1a. Je hebt dus zelf invloed op een situatie. Doe het dan! Stel je niet afhankelijk op dat iemand anders het voor je gaat oplossen. Hulp vragen is trouwens ook een gedrag. Kom je er zelf niet uit en wil je wel invloed blijven uitoefenen op de situatie. Vraag iemand om jou hierbij te helpen. Hierdoor beïnvloed je dan de nieuwe situatie die gecreëerd wordt.
Of bedenk de stappen die opnieuw genomen moet worden om de situatie te veranderen.

2. Heb je geen invloed op deze situatie? Ga er geen energie insteken en blijven malen over hoe vervelend het is of het zou zijn. Laat het los. Focus je op andere dingen waar je wel invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan situaties die je hebt meegemaakt in het verleden. Situatie in het verleden kun je niet veranderen.

Maar gelukkig kan je wel de manier veranderen hoe je er naar kijkt of voelt.

Door situaties waar je geen invloed op hebt, wat je onder cirkel van betrokkenheid kan verstaan te leren loslaten, en juist te focussen op de cirkel van invloed creëer je meer grip op je leven.

Het leven leidt jouw niet meer, maar jij gaat je eigen leven leiden!

En ja iedereen is anders, iedereen heeft andere uitdagingen in het leven. Maar sinds een klein jaar heb ik Jaap leren kennen. Hij heeft klassiek autisme, maar heeft zijn eigen manier gevonden om zijn eigen leven te leven op zijn eigen manier en zich niet belemmert te voelen door de beperkingen die volgens DSM-V beschreven wordt. Bedenk dat dit ook mogelijk voor jou zou zijn.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.