“Van Overleven naar Leven: Het inspirerende Verhaal van Karin”

Afgelopen weken heb ik de verhalen van Kelsey en Hanneke gedeeld. Heb je ze al gezien? Kijk kijk hier en kijk hier.
Vandaag wil ik het verhaal van Karin met je delen. Al eerder heb ik op Linkedin, een post gemaakt hoe haar collega’s en leidinggevende het samenwerken met haar ervaren. Lees het hier.

Ik krijg heel vaak de vraag: is het nodig om mezelf te laten diagnosticeren? Nee, uiteraard niet, maar een diagnose kan wel de rust geven om te weten waarom je je anders voelt of anders functioneert. Voor Karin begon toen pas de reis om haarzelf te leren kennen. Om te ontrafelen waarom zij zich anders voelt, waarom ze anders is en waarom ze anders reageert. Na haar diagnose was het uiteindelijk zaak om erachter te komen wat het nou daadwerkelijk voor haar betekent.

Met Karin heb ik twee trajecten mogen doorlopen. Hoe Karin het zelf vertelde in het eerste traject is ze in plaats van overleven gaan leven. “Ik heb handvatten gekregen over hoe je ermee om kan gaan”
En in het tweede traject kwam communicatie aan de orde. “Hoe gaat dan communiceren met collega’s”. En nu staat ze zelf aan het stuur van haar leven.

Karin: “Ik heb nu door wat ik mag, ik kan kiezen. Ik begrijp mensen, ik probeer mensen beter te begrijpen. Ik heb hulp leren vragen, ik krijg nu ook van collega’s hulp”

Karin weet nu duidelijk in welke “fase” zij zit wat betreft haar stresssignalen. Ze heeft voor haarzelf een duidelijk plan welke acties ze kan ondernemen wanneer ze bij een specifiek fase terechtkomt. En het mooie? Ze hoeft het niet altijd alleen te doen. Wanneer het niet meer gaat, kent haar leidinggevende ook de handvatten waarmee zij echt iets voor Karin kan betekenen.
Karin kan rekenen op de aansturing van haar leidinggevende om haar te herinneren aan wat ze het beste kan doen, wat allemaal staat beschreven in haar eigen thermometerplan.

Karin: “In plaats van overleven ga je naar leven en ga je naar zelf aan het stuur staan, en dat maakt je leven wel een stuk mooier”

Wat Karin nu ervaart bij haar werkplek, gun ik ieder persoon. Maar vooral ook alle medewerkers met autisme: een bedrijf, een plek waar je helemaal op je plek mag zitten. Waar je niet afgewezen wordt vanwege je autistische kenmerken en valkuilen, maar dat er gekeken wordt naar hoe het wel kan. Hoe er samen naar een oplossing gezocht wordt.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.