Sleutels tot succes op de werkvloer

De afgelopen weken heb ik boeiende verhalen gedeeld van Kelsey, Hanneke en Karin. Als je ze hebt gemist, klik je op de naam, en kun je de video’s bekijken.

“It takes a village to raise a child”

Oké, misschien niet helemaal kloppend, omdat medewerkers met autisme geen kinderen zijn die opgevoed moeten worden … J Maar ik geloof wel in de noodzaak om echt op je plek te zitten en het helemaal naar je zin te hebben. Met alleen een goede balans tussen werk en privé kom je er niet.  Je hebt ook een gezonde werkomgeving nodig.

Als persoon kan jij nog zo goed je best doen, zorgen dat je het thuis allemaal op orde hebt. Veel zelfkennis hebben in wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren, maar wat als uiteindelijk je werkomgeving niet bij je past? Als je leidinggevende of je collega’s je niet waarderen voor wie je bent en voor wat je kan toevoegen aan het team wordt het wel een lastig verhaal.

Ik geloof er heilig in dat er voor elk potje een passende deksel te vinden is. Mogelijk merk je momenteel dat het best een struggle is waar je momenteel werkzaam bent. Je weet dat je het kan, maar het komt niet helemaal tot uiting. Je komt elke keer uitgeblust thuis.

Heb je al bedacht of je werkomgeving wel passend is? Hoe staan je collega’s en je leidinggevende tegenover mensen met autisme. Krijg je de ruimte om dat te doen wat je nodig hebt om goed te blijven functioneren?

Denk aan:

  • Eigen pauzes mogen indelen. Bijvoorbeeld dat jij 10 minuten voor een meeting en 10 minuten na een meeting tijd voor jezelf kan inplannen om je voor te bereiden of bij te komen
  • Vaste werkdagen op kantoor of juist thuiswerken. Of zeker weten dat je een vaste parkeerplek hebt, zonder dat je bewust elke dag een uur eerder begint, omdat je bang bent dat er geen parkeerplekken meer zijn bij je gebouw en dus ergens een plekje in de straat moet zoeken.
  • Een vast aanspreekpunt waar je op terug kan vallen in moeilijkere periodes. Bijvoorbeeld om even te sparren en concrete acties uit te zetten over wat nu wijsheid is, maar ook concrete behapbare taken waar je zelf in je eigen tijd en tempo aan kan werken.
  • Het gevoel van erkenning krijgen doordat er letterlijk tegen je wordt gezegd wanneer je twijfelt na een dag ziek zijn of het verstandig is om de volgende dag te komen werken: “Neem anders een extra dag of ochtend voor jezelf en ga de natuur in om je hoofd nog verder leeg te maken”. Met andere woorden: er wordt geen druk uitgeoefend om meteen weer paraat te staan, maar je krijgt de tijd om echt te herstellen.

En uiteraard zal het bovenstaande lang niet voor iedereen gelden, maar stuk voor stuk zijn het concrete voorbeelden van afgelopen periode waar de medewerkers met autisme die ik gecoacht heb tegenaan zijn gelopen, of juist de ruimte hebben gekregen omdat er adequaat is gereageerd op de behoefte die ze op dat moment hadden.

Je kan echter niet zomaar verwachten dat je leidinggevende of collega’s weten wat jij nodig hebt. Het is daarom belangrijk om eerst erachter te komen waar je (on)bewust extra gestrest van raakt en dit vervolgens kenbaar te maken. Dan creëer je kansen voor jezelf dat ernaar geluisterd en gehandeld kan worden.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.